Om meg

Ingebjørg Skaalerud Baadshaug, 27 år fra Eidsvoll
Hva gjør du for tiden?

Jobber som regionsansvarlig for PTene i SATS region sør (Stavanger, Kristiansand og Grenland). Her jobber jeg med faglig utvikling og rekruttering av personlige trenere, samt tett med ledelsen på de forskjellige senterne. Sist, men ikke minst jobber jeg også som gruppetreningsinstruktør, og som PT med egne kunder 1:1.

Jeg bruker dermed mye av min kompetanse ut mot enkeltindivider, men også i fagutvikling med kollegaer. Hverdagen min er derfor veldig variert og lærerik, og det er vanvittig kjekt å få møte så mange dyktige folk.

Hvorfor har du valgt denne utdannelsen (og hvor har du tatt den)?

Jeg valgte å utdanne meg som helse- og treningsfysiolog etter en periode i jobb som personlig trener. Jeg hadde tatt en mindre utdannelse, og trivdes veldig i jobben, men ønsket å lære mer, og løfte min kompetanse. Da ble en bachelor på Norges idrettshøgskole det soleklare valget hvor jeg startet i 2017. Kan for øvrig nevnes at vi tidligere valgte retning etter førsteåret, og jeg var egentlig helt sikker på at jeg ikke skulle velge fysisk aktivitet og helse som retning (nå trening helse og prestasjon), men jeg endte likevel opp på FAH, noe jeg ikke har angret på et sekund siden!

Hva brenner du særlig for som helse- og treningsfysiolog?

Som helse og treningsfysiolog brenner jeg særlig for å fremme viktigheten av individuell og riktig treningstilpasning for den enkelte. Spesielt i behandling, men også i forebygging av livsstilssykdommer. Jeg blir spesielt engasjert når jeg leser rapporter og anbefalinger om fysisk aktivitet for de ulike pasientgrupper, og vi likevel ikke er prioritert som yrkesgruppe inn i det tverrfaglige arbeidet. Eksempelvis står det svart på hvitt i en rapport om muskel- og skjelettplager under artrose at et innspill fra brukere og helsepersonell i samtaler er at kunnskapen blant helsepersonell i denne forebyggende fasen er for lav. Eksempelvis kunnskap om hva som er den optimale treningsmengden… (Skogli, 2019). Regner med det ikke bare er meg som helse- og treningsfysiolog som leser denne setningen, og tenker det da blir helt åpenbart at vår rolle må tydeliggjøres og fremmes i dette arbeidet.

Hva tenker du er det aller viktigste arbeidet til en helse- og treningsfysiolog?

Jeg tenker det aller viktigste en helse- og treningsfysiolog kan bidra med er å realisere anbefalingene/«resepten» på fysisk aktivitet til den enkelte, ved å skreddersy planen, samt gjøre fysisk aktivitet mer attraktivt for det enkelte individ. Her har vi unik kompetanse ikke bare om hvilken type trening som er fornuftig og anbefalt for den enkelte, men også innen motivasjonspsykologi som vi vet er viktig for at menneskene vi møter skal få det til i praksis. Her mener jeg det store gapet ligger både i forebygging og behandling av livsstilssykdommer, hvor vår yrkesgruppe spiller en viktig rolle.

Hva tenker du må til for at flere blir kjent med oss som yrkesgruppe?

Jeg tenker at vi som har denne utdanningen har et ansvar om å fronte dette både i jobbsøking, arbeidslivet, samt andre aktuelle forum. I tillegg må utdanningsinstitusjonene spille oss gode inn i arbeidslivet, og også være med på å fronte vår kompetanse. Det gjøres mye bra, så jeg har tro på at vi ser mer til helse- og treningsfysiologene de neste årene.

Ønsker du en medlemspresentasjon?

Vi ønsker å vise fram flere av våre medlemmer. Ta kontakt med oss på post@nfht.no.