HTF konferansen 2025

7. feb 2025 | Norges Idrettshøgskole, Oslo
Norsk forening for helse-og treningsfysiologer og Norges idrettshøgskole ønsker velkommen til HTF-konferansen 2025
Sikre deg din billett
Oversiktsbilde av et auditorium med publikum og en konferansier

Om konferansen

Vi ønsker å samle helse- og treningsfysiologer og andre som arbeider med fysisk aktivitet og helse for nettverksbygging og kunnskapsutveksling. Møt kolleger, del dine erfaringer og få kunnskap. Sammen skal vi styrke vår yrkesgruppe for å forbedre folkehelsen i Norge.

Programmet

Programmet oppdateres fortløpende.

08:30 – 09:00
Innsjekk og registrering

 

09:00 – 09:10
Christina Gjestvang

NFHT

Leder av NFHT ønsker velkommen til konferansen.

09:10 – 09:35
Eirik Grindaker

Høgskolen i Innlandet

Eirik er førstelektor i helse- og treningsfysiologi ved Høgskolen Innlandet med solid erfaring innen ledelse og prosjektarbeid. På konferansen vil han presentere prosjektet «STERK – SeniorTrening for Eldreomsorg og Robusthet i Kommunene» som har som mål å bidra til en mer bærekraftig helse- og omsorgstjeneste ved å integrere fysisk aktivitet som en systematisk del av tilbudet til eldre. Hovedmålet er å forbedre funksjonsevnen og livskvaliteten til eldre og adressere den økende etterspørselen etter helsetjenester, spesielt med tanke på en aldrende befolkning.

09:35 – 10:00
Julie Sørbø Stang

Norges Idrettshøgskole

Er lungene en begrensende faktor for fysisk aktivitet?

Julie Stang jobber som førsteamanuensis på Norges idrettshøgskole (NIH), Institutt for idrettsmedisinske fag. Hun forsvarte i 2018 sin doktorgrad med tittelen: «Why do athletes develop asthma? Pathogenic mechanisms and asthma phenotypes». Julie forsker og underviser innen temaene fysisk aktivitet og lungehelse, pusteproblemer hos idrettsutøvere, og målemetoder innen lungemedisin. I sitt foredrag vil hun gi en kort introduksjon til respirasjonsfysiologi og hvordan lungene tilpasser seg og fungerer under fysisk aktivitet, samt hvordan ulike faktorer påvirker pusten. Til slutt vil hun diskutere hvordan trening kan tilpasses og legges til rette for personer med respirasjonsutfordringer, slik at de kan delta i fysisk aktivitet på en trygg og effektiv måte.

10:00 – 10:25
Merete Kolberg Tennfjord

Høyskolen Kristiania

Trening som behandling for kvinner med endometriosesymptomer: hvorfor, hvordan og virker det?

Merete Kolberg Tennfjord har jobbet som fysioterapeut siden 2005. Hun har en master i internasjonal helse og en doktorgrad fra 2017 som omhandlet seksual funksjon hos gravide og hos kvinner etter fødsel. Merete jobber ved Høyskolen Kristiania der hun er involvert i undervisning og forskning. Hennes hovedinteresser er kvinnehelse, folkehelse, helsekompetanse, fysisk aktivitet og trening, samt seksuell helse. I sitt foredrag vil Merete snakke om erfaringer med trening blant en gruppe kvinner med endometriose samt hvordan trening kan bidra til økt mestring hos disse kvinnene. Hun vil også komme med konkrete tips til hvordan denne gruppen kan motiveres til trening.

10:25 – 10:45
Pause
Frukt, kaffe, te og benstrekk
10:45 – 11:10
Daniel Tømmerbakke

Norges Idrettshøgskole

Eldre og trening

Daniel har en mastergrad i idrettsvitenskap fra NIH og har etter det jobbet mange år i treningssenterbransjen som personlig trener. Han har også jobbet for Antidoping Norge som prosjektkonsulent for Rent Senter og er en ettertraktet foredragsholder, blant annet for Sunn Idrett. I dag er han doktorgradsstipendiat på Institutt for fysisk prestasjonsevne, NIH. På HTF-konferansen vil han snakke om eldre og trening.

11:10 – 11:35
May Grydeland

Norges Idrettshøgskole

Fysisk aktivitet og fysisk form hos barnekreftoverlevere

May Grydeland er utdannet ved Norges idrettshøgskole som faglærer i kroppsøving, og har bachelor, master- og doktorgrad innen idrettsmedisin. Hun arbeider som førsteamanuensis ved Institutt for fysisk prestasjonsevne, og driver forskning innenfor fysisk aktivitet og helse blant barn og unge, innen grupper med ulike kreftdiagnoser og i andre sårbare grupper. På HTF-konferansen vil hun se på hvor fysisk aktive barnekreftoverlevere er sammenlignet med jevnaldrende barn og unge, og hva som fremmer og hemmer fysisk aktivitet i denne gruppa.

11:35 – 12:00
Victoria Telle Hjellset

Universitet i Oslo

God kommunikasjon – veien til endring

Victoria Telle Hjellset er førsteamanuensis i helsekommunikasjon ved OsloMet. Siden 2014 har Victoria ledet arbeidet i helsedirektoratet med kliniske retningslinjer for helsekommunikasjon. Som forsker i over 20 år i Folkehelsevitenskap har Victoria hatt fokus på atferdsendring, kommunikasjon, stress, mestring og forståelsen av hvordan det psykologiske og det fysiologiske henger sammen. På HTF-konferansen vil hun snakke om kommunikasjon som et sentralt bindeledd for de fleste prosesser i alle menneskemøter. Hun vil utforske hvordan kommunikasjon skal forstås, analyseres og fasiliteters, samt hvordan kommunikasjon påvirker oss psykisk og fysisk. God kommunikasjon gir mestring, og påvirker derfor helse fordelaktig.

12:00 – 13:00
Pause

Lunsj, stående buffet i foajeen

13:00 – 13:25
Henriette Øien

Helsedirektoratet

Frisklivssentralenes rolle i for livsstilsendring

Henriette er klinisk ernæringsfysiolog, utdannet ved Universitetet i Oslo og Sahlgrenska sykehus, og har 11 års erfaring fra spesialisthelsetjenesten. Hun begynte i Statens ernæringsråd i 1998, som senere ble utvidet til Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet og deretter integrert i Helsedirektoratet. Med over 20 års erfaring som helsebyråkrat, inkludert 13 år som avdelingsdirektør, har Henriette vært spesielt engasjert i arbeidet med å fremme gode levevaner for forebygging, behandling og rehabilitering. Hun spilte en sentral rolle i innføringen av «grønn resept» og har jobbet med å støtte etablering og utvikling av kommunale frisklivssentraler. I sitt foredrag vil Henriette gi en kort oversikt over frisklivssentralenes historikk og utvikling, med utgangspunkt i «grønn resept.» Hun vil presentere nye resultater fra en omfattende gjennomgang av studier og rapporter som evaluerer effekten av tilbudene på frisklivssentralene.

13:25 – 13:50
Line Norum

Stolt Trening

Hvordan kan vi sikre at fremtidens treningssentre blir inkluderende for en større del av befolkningen?

Line Norum har en BsC (Hons) i internasjonal forretningsledelse, og har jobbet som leder og gruppetrener i treningssenterbransjen i 20 år. Hun er deleier av STOLT trening, et fullservice treningssenter med 3000 medlemmer som ligger på Stovner senter i Oslo.
Du spør noen som aldri har trent på treningssenter om hva slags mennesker som trener sånne steder, hvilke svar tror du kommer? Har de rett? I Line sitt foredrag vil du få konkrete forslag til hvordan vi kan gjøre treningssentrene mer aktuelle for alle de som virkelig er nybegynnere.

13:50 – 14:15
Anne Siri Langelandsvik

Kirkens Bymisjon – A-senteret

Trening som medisin i rusbehandling

Anne Siri jobber som idrettspedagog og jobber med rus-behandling innen spesialisthelsetjenesten (A-senteret, Kirkens Bymisjon). Det å jobbe tett på mennesker som har behov for og ønsker hjelp til endring synes hun er utrolig givende og meningsfullt. Hun synes det er sterkt å se de endringene pasienter i rus-behandling opplever med strukturert, tilpasset høyintensitetstrening. I sitt foredrag vil hun snakke om A-senterets obligatoriske strukturerte høyintensitets trening (HIT) som er en like viktig del av behandlingen som gruppe og individuell-terapien. I løpet av et 17 ukers behandlingsopphold gjennomføres HIT tre ganger per uke i minst 8 uker. Resten av oppholdet tilpasses treningen den enkeltes ønsker og behov mtp livet etter behandling.

14:15 – 14:35
Pause

Frukt, kaffe, te og benstrekk

14:35 – 15:20
Panelsamtale

Er det plass til HTF-ere i fremtidens helsevesen?
Deltakere kommer

15:20 – 15:30
Avslutning
Oppsummering av dagen og hjemreise

NFHT medlem

399 kr

Du finner rabattkode/lenke i Gnist (krever gyldig betalt medlemskontigent) under medlemsfordeler. Logg inn med samme e-post/tlf nr som du er registrert med hos NFHT.

Ordinær

499 kr

Ordinær pris for ikke-medlem