Vi er enige med Kjerpeset at det kreves en holdningsendring i hele samfunnet – fra pasienter til helsepersonell og politikere. Helse- og treningsfysiologer er klare til å påta seg en større rolle i helsevesenet, og det er på tide å gi dem mandatet. Denne endringen må følges opp med konkrete tiltak som anerkjenner og utnytter eksisterende kompetanse. 

Av styret i Norsk Forening for Helse- og Treningsfysiologer; Christina Gjestvang, Håvard C Lorentzen, Ingebjørg Skaalerud Baadshaug, Jørgen Ivar Eikås, Malin Skindlo og Tom-Daniel Laugerud

Skjermbilde av kronikken "Den neglisjerte vidundermedisinen" i Tidsskriftet.

Skjermbilde av kronikken «Den neglisjerte vidundermedisinen» i Tidsskriftet.

Øyvind Kjerpeset setter med rette søkelys på det uutnyttede potensialet til fysisk aktivitet som forebyggende medisin i sitt innlegg «Den neglisjerte vidundermedisinen» i den siste utgaven av Tidsskrift for den norske legeforening. Vi er enige i at helsevesenet i dag er altfor fokusert på reparasjon fremfor forebygging, og at fysisk aktivitet burde stå mye mer sentralt i forebyggende arbeid. Derfor vil vi understreke at det allerede finnes en vitenskapelig forankret utdanning som utdanner helse- og treningsfysiologer. Hvert år utdannes rundt 250 helse- og treningsfysiologer fra fem forskjellige universiteter og høgskoler i Norge (med minimum bachelor). 

Disse fagpersonene har spesialkompetanse innen aktivitetsmedisin, der utdanningen kombinerer tverrfaglig kunnskap i fysiologi, anatomi, ernæring og sykdomslære med fokus på fysisk aktivitet og trening som behandling, rehabilitering og supplement til annen behandling. Gjennom utdanningen får de også regelmessig praksis med ulike pasientgrupper, noe som, sammen med forskningsbasert tilnærming, sikrer trygghet for pasientene som mottar veiledningen.

I en tidligere kronikk argumenterte Christina Gjestvang (førsteamanuensis, Institutt for idrettsmedisinske fag, Norges idrettshøgskole), Andreas Thunes (spesialist i allmennmedisin, Kommunelegene i Holmestrand) og Jon Skjævestad (overlege og geriater ved alderspsykiatrisk seksjon, Oslo universitetssykehus) at helse- og treningsfysiologer er nøkkelen til forebyggende helsearbeid (1). De viser her til at denne yrkesgruppen er unikt posisjonert til å møte nettopp de utfordringene Kjerpeset skisserer, ved å gi presis og individualisert veiledning i fysisk aktivitet til pasienter. Det er viktig å nevne at det i dag finnes flere helse- og treningsfysiologer som allerede jobber i blant annet spesialisthelsetjenesten og frisklivssentraler innenfor rehabilitering, med treningsbehandling som en stor del av pasientforløpet.

Gruppebilde av utendørs gruppetrening.

Kjerpeset spør hvordan vi kan forvalte den vitenskapelige kunnskapen om fysisk aktivitet som en vidundermedisin. Her mener vi svaret ligger i å anerkjenne og utnytte kompetansen som allerede ligger der. Økt bruk av kompetansen tilhelse- og treningsfysiologer vil gjøre at fastleger kan henvise pasienter til disse for å få råd og oppfølging som bidrar til å gjøre fysisk aktivitet til en integrert del av behandlingstilbudet for ikke-smittsomme sykdommer og psykiske lidelser, samt forebygging av disse. Den samfunnsøkonomiske besparelsen av å i større grad bruke treningsbehandling er klar og nylig lanserte Helsedirektoratet en kalkulator for å beregne helseeffekter av fysisk aktivitet (2) som tydelig viser effekten av å få for eksempel en fysisk inaktiv person til å bli fysisk aktiv.

Dersom politikere mener alvor med “grønn resept” må skreddersydd kompetanse utnyttes (3) i mye større grad. Tidligere har man pekt på behovet for å ansette flere helse- og treningsfysiologer i frisklivssentraler, treningssentre, på legekontorer og i rehabiliteringsinstitusjoner, men vi opplever et fravær av bred politisk vilje, som kunne gitt de økonomiske rammene for å fullt ut integrere dem i helsevesenet. Nå er det på tide å slutte å neglisjere den vitenskapelige «vidundermedisinen» og heller begynne å bruke den effektivt. Sammen med våre kollegaer i helsevesenet kan vi bidra til å bedre folkehelsen. Har vi råd til å la være?

Kilder:

  1. https://www.nih.no/om/aktuelt/bloggen/2024/helse-og-treningsfysiologer.html
  2. https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet/kalkulator-helseeffekter-av-fysisk-aktivitet
  3. – https://www.dagensmedisin.no/dersom-politikerne-mener-alvor-med-gronn-resept-ma-skreddersydd-kompetanse-utnyttes/607719