Hva heter du, hvor er du fra og når er du født?
Jeg heter Veslemøy, er fra Sigdal og er født det året OL i Sarajevo ble arrangert.
Hva gjør du for tiden?
Nå studerer jeg på heltid. Jeg sitter også i styret for helse- og treningsfysiologer.
Hvorfor har du valgt denne utdannelsen?
En i familien jobbet med fysisk aktivitet på et psykiatrisk sykehus, og da jeg fikk høre at det fantes en sånn type jobb ville jeg utdanne meg til å kunne jobbe med nettopp dette! På sykehuset var det fysisk aktivitet utendørs i grupper – med fokus på mestring og lystbetont aktivitet som en del av en helhetlig terapeutisk prosess.
Valget var da enkelt, og jeg studerte master i fysisk aktivitet og helse ved Norges Idrettshøgskole. Da jeg fikk anledning til å jobbe nettopp ved dette sykehuset i 2011, i et svangerskapsvikariat, skjønte jeg at jeg hadde truffet blink – jeg var ikke i tvil om at dette engasjerte meg både faglig og personlig. Lang historie kort så jobber jeg der den dag i dag.
Hva brenner du særlig for som helse- og treningsfyisolog?
Det er to ting:
1: Gjøre gode trening- og levevaner til noe ukomplisert og oppnåelig for folk flest. Det ene trenger ikke slå i hjel det andre – det skal være en balanse mellom aktivitet, trening og hvile og det sunne og det å «skeie ut».
2: Psykisk helse – det er en lang vei å gå når det kommer til å tilby de som er i et pakkeforløp (behandling og/eller oppfølging i psykisk helse og rus) et godt faglig forankret tilbud med trening og fysisk aktivitet!
Hva tenker du er det aller viktigste arbeidet til en helse- og treningsfysiolog?
Jeg mener vi har en svært god bredde- og dybdeforståelse av «hva, hvordan og hvorfor», slik at vi kan tilrettelegge og tilpasse trening i grupper og til individer basert på forskning og vitenskapelig dokumentasjon. Det er vår etiske plikt tenker jeg.
Den faglige bakgrunnen vår gjør at vi har mange strenger å spille på. Dette gjør oss til gode fagpersoner i møte med folk med ulike forutsetninger, kunnskapsnivå, variasjon i graden av motivasjon og fysiske form. Kanskje det viktigste i denne prosessen er at jeg opplever at helse- og treningsfysiologer fokuserer på hva vi kan gjøre noe med og opprettholde det funksjonelle og friske – en salutogenetisk og pedagogisk tilnærming!
Hva tenker du må til for at flere blir kjent med oss som yrkesgruppe?